Mindful communicatie

Socrates zei het al eerder: zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Enerzijds zijn we wie we zijn, maar anderzijds worden we ook wie we worden. Klinkt misschien een beetje ingewikkeld? Dat is het allesbehalve!

Onze persoonlijkheid bepaalt onze keuzes en dus ook onze levensloop. We bepalen voor een groot stuk dus ook zélf wie we worden op lange termijn. Bij het stellen van doelen en het creëren van persoonlijk geluk is een degelijke zelfkennis een uiterst waardevolle factor.

Een aanzienlijk deel van het leven hebben we echter niet zelf in handen. Ook onze omgeving is immers van invloed op ons bestaan. De enige controle die we hebben in een wereld die we zelf niet kunnen controleren, is die over de impact ervan. In welke mate laten we de omgeving, de gebeurtenissen, onze medemensen of bijvoorbeeld onze negatieve gedachten ons leven bepalen? Hoe gaan we ermee om? Mindfulness geeft tegelijkertijd rust en kracht. Dankzij degelijke communicatieve vaardigheden leren we op een assertieve manier in het leven te staan en ons niet teveel mee te laten slepen door externe factoren.

Negatieve gedachtenpatronen zijn vaak de oorzaak van een neerwaartse spiraal. Na een tijdje worden deze gedachten in die mate een deel van jezelf dat je ze niet meer opmerkt. Een beter inzicht in hun ontstaan maakt dat je (opnieuw) leert ruimte te maken voor jezelf, waardoor je effectiever weet om te gaan met dagelijkse stress en frustratie. Door verandering van je mindset word je we niet alleen vriendelijker voor jezelf of bijvoorbeeld je collega's, maar ontwikkel je ook meer veerkracht.

In een wereld die steeds sneller lijkt te gaan, is er constante dreiging om de pedalen kwijt te raken. Het snel groeiende aantal burn-outs is hier het duidelijkste bewijs van. Om die reden ontwikkelden wij een intensief workshoptraject, gebaseerd op de principes van mindfulness. Volledig conform de LifeKompas filosofie vertalen we een kort theoretisch kader naar praktische vaardigheden voor een betere balans en sterkere veerkracht. Open communicatie en mindfulness hebben met elkaar gemeen dat er steeds vertrokken wordt vanuit observatie in plaats van interpretatie.

Is er sprake van perceptie of realiteit? Laat je je leiden door wat je dénkt dat de ander zegt of door wat hij éffectief zegt? Slaag je er niet in om op te komen voor jezelf, waardoor je na verloop van tijd niet eens meer weet wie je zélf bent of waar je voor staat? Kan iemand je destabilliseren door je af te blaffen of slaag jij er in emoties buiten je communicatie te houden? Blijf je bij deadlines overeind of ga je bij gebrek aan zelfvertrouwen volledig onderuit?

Allereerst leren we je om bewust op te merken om vervolgens aan de hand van concrete tools en technieken ook gepast te kunnen reageren. Op deze manier leer je als de beste om op een effectieve manier om te gaan met de druk van de omstandigheden wanneer je de situatie niet kan veranderen. Deze training is dan ook bedoeld voor iedereen die zijn of haar persoonlijke stress- en energiemanagement wil verbeteren om steviger in de schoenen te staan.


download de folder

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x